قلعه های سارو در سمنان در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی سمنان در نقطهای کوهستانی به نام سارو، آثار دو قلعه بسیار محکم و تسخیرناپذیر موجود است که طرز ساختمان و انتخاب محل بنای آنها قابل توجه و درخور تحقیق است. این قلعهها در دو طرف کلاته یا مزرعه سارو که…
در گذشته مردم سمنان مدفونین دراین بقعه را عبدالله و قاسم از اولاد حضرت عباس (علیه السلام) مینامیدند. مرحوم علامه حائری نتیجه تحقیقات خود را درباره سلسله نسب مدفونین این بارگاه، در لوحه ثبت شده در حرم نوشتهاند. طبق این نوشته، مدفونین این بقعه هشت…
قعه در گذشته داراى صحن بزرگ و مشجّر بود و در وسط گورستان قرار داشت. در اواسط سلطنت رضاشاه به واسطه احداث خیابان اصلى شهر، به کلّى ویران شد. بناى کنونى متشکّل از یک اتاق کوچک مستطیلى و یک ایوان است.
در کتاب تاریخی «سلاله پاکان» نقل شدهاست که در زمان خلافت مأمون یکی از سادات علوی مورد تعقیب عمال بنیعباس قرار میگیرد و از ترس جان به سمنان میگریزد. در سمنان نیز چون مأمورین خلیفه را در تعقیب خود میبیند راه فرار خود را از بیراهه به طرف شمال…
امامزاده سید زینالدین از شجرهنامه وی اطلاع دقیقی در دست نیست ولی در تحقیقات مرحوم علامه حائری گفته شده که نام اصلی مدفون در این بقعه امامزاده زینالدین علی صالح، فرزند عبیدالله اعرج بن حسین اصغر بن امام زین العابدین (ع) است. نجاشی در کتاب «رجال»…
مسجد جامع سمنان را مىتوان در زمره کهنترین و قدیمیترین آثار اسلامى شهر سمنان به شمار آورد. گمانهزنىها و حفارىهاى اخیر نشان دادند که این مسجد در قرن اول هجرى روى خرابههاى یک آتشکده بنا شده، ولى در طول زمان، تعمیرات و تغییراتى در آن داده شده است…
دروازه ارگ دولتی سمنان که هماکنون در تقاطع خیابانهاى آیتاللّه طالقانى و شیخ فضلاللّه نورى فعلی واقع شده است؛ دروازه شمالی ارگ حکومتی سمنان و تنها باقیمانده از مجموع ۷ دروازه سمنان است. دروازه ارگ در زمان بهمن میرزای بهاءالدّوله فرزند فتحعلی شاه…
تکیه پهنه(حضرت) در بازار سرپوشیده سمنان و در میان راسته جنوبی بازار قرار دارد و از موقوفات ملاعبدالعلی الهی (فرزند حاج ملاعلی الهی) در سال ۱۳۰۵ شمسی است. این تکیه با هفت مسیر ورود و خروج، فضای تقسیمی برای دسترسی به کوچهها و بناهای شاخص مجاور خود…
تکیه ناسار سمنان مربوط به دوره قاجار است و در راسته بازار سمنان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۸۱ با شمار ثبت ۵۸۳۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا از موقوفات میرزاآقا فامیلی در سال ۱۲۹۱ هجری شمسی است. مغازههای…
برج چهل دختران در اواسط خیابان حکیمالهى و بر سر راه شهر به محلات ثلاث (کوشمغان، زاوغان و کدیور) و بین محلّه کوشمغان و زاوغان سمنان واقع شده و به صورت بقعه کهنه و قدیمى و نیمه مخروبهاى است که به نام چهل دختران نیز خوانده مىشود. قدمت این بنا به…
آقای محمدیه داماد میرزا عبدالله تدین یکی از تجار سرشناس سمنانی بود. این خانه تاریخی در خیابان طالقانی سمنان قرار دارد و قدمت آن به اواخر دوره قاجار برمیگردد و در تاریخ ۱۲ آذر ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۷۸۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.…
خانه کلانتر (رجبی) در قسمت جنوبی سمنان در محله اسفنجان و در نبش میدان ابوذر (پاچنار) واقع است. این بنای تاریخی دارالحکومه سمنان و متعلق به خانواده رجبی، کلانتر وقت سمنان بوده است. بنای دارالحکومه را به دوره فتحعلی شاه قاجار و پیش از زمان حکومت حاجی…
خانه طاهری در محله اسفنجان سمنان و فاصله کمی از خانه کلانتر(رجبی) قرار گرفته است و قدمت آن به دوره قاجار میرسد. این بنا با مساحت ۱۶۳۰ متر مربع زمین و ۱۲۴۰ متر مربع زیربنا، خانهای بزرگ و اعیانی وسیع است که بخشهای آن شامل هشتی، اطاق خادم، آب انبار،…
خانهباغ امیر در بلوار میرزا بزرگ شیرازی(باغ فردوس) سمنان واقع شده و متعلق به خاندان فامیلی است. این بنا به دستور حاج میرزاآقا فامیلی و توسط استاد معمارباشی، در دوران قاجار احداث شده است. علت نامگذاری این عمارت به دلیل همجواری با باغ امیر اعظم،…
حمام پهنه واقع در تکیه پهنه(بازار حضرت) در تاریخ ۱۳۷۳ بعد از یک سری مرمت و بازسازی تبدیل به موزه باستانشناسی و مردمشناسی پهنه شد. در ابتدای ورودی موزه سمنان به یک هشتی میرسیم که در آن علاوه بر فروش بلیط، عرضه بروشور و نیز دیگر تولیدات فرهنگی و…
مقبره پیر نجمالدین از بناهای دوره سلجوقیان و ایلخانی است که در قرن هفتم هجری در شرق سمنان و بیرون از دروازه خراسان واقع شده بود؛ اما هماکنون در حد فاصل میدان پیروزی و خیابان هفتم تیر جنوبی قراردارد. این اثر در تاریخ هشتم اسفند ۱۳۷۷ با شماره ثبت…
بنای بقعه متبرکه پیر علمدار، در میدان امام، ابتدای خیابان حکیم الهی قرار گرفته است.نمای خارجی بقعه به صورت یک مکعب مستطیل که تمامی آن از آجر و خشت ساخته شده است. حرم به صورت اتاقی مربع شکل و به طول و عرض ۵ متر، که در وسط آن ضریح چوبی نسبتاً قدیمی بر…
این مقبره در روستای مؤمن آباد و در ۱۱ کیلو متری شمال غربی سمنان بین راه شوسه سمنان- فیروزکوه قرار دارد. درویش محمود از عارفان قرن هشتم و از پیروان، شیخ علاءالدوله سمنانی بوده است.
یکى از مزارهای مشهور شهر سمنان، بارگاه مجلّل و زیباى امامزاده یحیى است که در محلّه اسفنجان و در گوشه جنوب غربى تکیه پهنه واقع شده که در سالهاى اخیر به صورت باشکوهى تعمیر و کاشیکارى گردیده است. ظاهراً این بقعه نیز مثل دیگر بقعههای هم نام با یحیى،…
تا چند سال قبل از انقلاب اسلامی شجرهنامه این امامزاده بخوبی روشن نبود ولی مردم سمنان صاحب این بقعه را امامزاده «آلکی» مینامیدند. علامه حائری درباره نسب این بزرگوار تحقیق نموده و نتیجه تحقیقات خود را با قصیدهای به عربی سروده و در لوحهای…